Luonnontuotteiden keruu ja käsittely (5op)
Opintojakson tunnus: C-10108-R601ML108
Opintojakson perustiedot
- Laajuus
- 5 op
- Opetuskieli
- suomi
- Korkeakoulu
- Lapin ammattikorkeakoulu
Osaamistavoitteet
Opiskelija - Ymmärtää kestävän keruun periaatteet - Hallitsee kestävästi erilaisille luonnontuotteille soveltuvat keruu-, käsittely-, kauppakunnostus-, pakkaus- ja varastointitoiminnot - Tietää luonnontuotteiden satoon vaikuttavat tekijät - Tuntee luonnontuotteiden laatukriteerit ja osaa arvioida raaka-aineen laadun aistinvaraisesti - Tuntee luonnontuotteiden arvoketjuja - Osaa laatia suunnitelman raaka-aineen logistisille toimenpiteille ja välivarastoinnille ottaen tarvittaessa huomioon muun muassa kylmäketjun katkeamattomuuden - Osaa erilaiset käsittelymenetelmät ja osaa käsitellä luonnontuotteet kullekin kasville parhaiten sopivilla kuivaus- ym. menetelmillä - Osaa valita sopivat pakkausmateriaalit käsittelymenetelmien mukaan ja tuntee pakkausmateriaalien laatuun vaikuttavia tekijöitä.
Sisältö
Keruuluvat ja kestävä keruu Satovaihtelut ja -määrät Laatukriteerit Logistiikka ja toimitusketju Raaka-aineiden keruu, esikäsittely ja kauppakunnostustoimet biolabrassa Pakkaus ja varastointi Keruu- ja käsittelymenetelmät, fraktiointimenetelmät Pakkausmateriaalin valinta Säilöntätavat ja -menetelmät
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
1-2 Tietää luonnontuotteiden keruun, käsittelyn ja varastoinnin perusteet. Ymmärtää logistisia toimintoja. Osaa toimia kestävän keruun periaatteita noudattaen.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
3-4 Osaa luonnontuotteiden keruun ja käsittelyn kokonaisuuden kestävästi sisäistäen logististen ja varastointitoimien merkityksen.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
5 Hallitsee luonnontuotteiden keruun ja käsittelyn laadukkaasti ja kestävästi. Taitaa logistiikan, toimitusketjujen sekä varastoinnin toimenpiteet. Osaa raaka-aineiden esikäsittely- ja kauppakunnostustoimet.