MUU01VK26VERKKO Finnish society, social security and service system (5cr)
Code: MUU0105A25S-3005
General information
- Enrollment
- 10.11.2025 - 30.11.2025
- Registration for the implementation has ended.
- Timing
- 09.02.2026 - 15.03.2026
- The implementation has not yet started.
- Number of ECTS credits allocated
- 5 cr
- Local portion
- 0 cr
- Virtual portion
- 5 cr
- Mode of delivery
- Distance learning
- Unit
- Sosiaali- ja kirkonala
- Teaching languages
- Finnish
- Seats
- 0 - 60
- Degree programmes
- BA of Social Services
- BA of Social Services, Diaconal Work
- BA of Social Services, Christian Youth Work
- BA of Social Services, Christian Early Childhood Education and Care
Realization has 10 reservations. Total duration of reservations is 32 h 0 min.
| Time | Topic | Location |
|---|---|---|
|
Tue 10.02.2026 time 13:00 - 16:00 (3 h 0 min) |
MUU01/ Orientaatio |
Zoom
|
|
Wed 11.02.2026 time 08:30 - 11:30 (3 h 0 min) |
MUU01/ Luento |
Zoom
|
|
Thu 19.02.2026 time 08:30 - 11:30 (3 h 0 min) |
MUU01/ Luento |
Zoom
|
|
Thu 19.02.2026 time 12:15 - 13:45 (1 h 30 min) |
MUU01/ Tehtävän väliohjaus A-ryhmä |
Zoom
|
|
Thu 19.02.2026 time 12:15 - 13:45 (1 h 30 min) |
MUU01/ Tehtävän väliohjaus B-ryhmä |
Zoom
|
|
Tue 24.02.2026 time 08:30 - 11:30 (3 h 0 min) |
MUU01/ Luento |
Zoom
|
|
Thu 26.02.2026 time 08:30 - 11:30 (3 h 0 min) |
MUU01/ Luento |
Zoom
|
|
Thu 05.03.2026 time 09:45 - 15:15 (5 h 30 min) |
MUU01/ Seminaari A-ryhmä |
Zoom
|
|
Thu 05.03.2026 time 09:45 - 15:15 (5 h 30 min) |
MUU01/ Seminaari B-ryhmä |
Zoom
|
|
Thu 12.03.2026 time 08:30 - 11:30 (3 h 0 min) |
MUU01/ Tentti verkossa |
Zoom
|
Evaluation scale
0-5
Content scheduling
Palvelujärjestelmään liittyvät luennot valmistavat opiskelijoita tiimitehtävään. Yhteiskunnan ja elämäntavan muutoksiin liittyviä luentoja hyödynnetään keskustelutehtävässä.
Objective
Students
• understand the areas of welfare
• identify the state of Finnish welfare and differences in welfare
• are familiar with changes in the Finnish society, welfare state and way of life
• know how to analyse the basis of social policies and which fields social work is carried out in
• are familiar with the basics of social legislation
• are familiar with income security and social insurance
• understand the service system that promotes welfare and social safety
• identify with key changes in social and health services as well as service development programmes and projects
• understand the customer’s/patient’s position and rights in the social and healthcare service system
Content
• sections of welfare
• differences in welfare
• development of the Finnish society and welfare state and changes in the way of life
• megatrends
• basis of social policies
• basics of social legislation
• income security and social insurance
• a service system that promotes welfare and social safety
• changes, development programmes and projects and renewal challenges in social and healthcare services
• the customer’s/patient’s position and rights in the social and healthcare service system
Materials
Karvonen S., Kestilä, L., ja Saikkonen, P. (2022). Suomalaisten hyvinvointi 2022. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. (S. 1-192).
Kela. (i.a.). Henkilöasiakkaat. https://www.kela.fi/henkiloasiakkaat
Sosiaali- ja terveysministeriö. (i.a.). Sosiaali- ja terveyspalvelut. https://stm.fi/sotepalvelut
Teaching methods
Keskustelutehtävä verkossa, kirjatentti, luennot ja/tai verkkoluennot, oppimistehtävä tiimissä, oppimistehtävän ohjaus, seminaari, itsenäistä opiskelua.
Employer connections
Tiimitehtävässä haastatellaan sosiaali- ja terveyspalvelujen ammattilaista.
Exam schedules
Kirjatentti voidaan uusia opiskelijan valitsemana uusintatenttipäivänä.
Student workload
Alkuinfo (2-3 h), luennot yhteiskunnan ja elämäntavan muutoksista (2 x 3 h), luennot palvelujärjestelmästä (2 x 3 h), seminaari (6-8 h), tentti (2-3 h). Opiskelijan on lisäksi varattava aikaa tiimityöskentelyyn ja tiimien ohjaukseen (n. 2 h) sekä keskustelutehtävään osallistumiseen.
Further information
Osa opetuksesta voidaan toteuttaa suurryhmissä.
AHOT haetaan Diakin yhteisten ohjeistusten mukaisesti.